design

Thursday, September 12, 2013

CARA-CARA MEMBUKA AKAUN CIMB

Sebelum lihat cara-cara membuka akaun CIMB mari kita ketahui awal penubuhan CIMB atau lebih dikenali sebagai CIMB GROUP .
CIMB merupakan pembekal perkhidmatan kewangan yang kedua terbesar di Malaysa.Pada tahun 2004, CIMB memulakan proses membina sebuah bank yang kukuh dan berdaya saing. Bank CIMB merupakan hasil gabungan Bank Bumiputra-Commerce dan Soutern Bank.


CARA-CARA MEMBUKA AKAUN CIMB

SKOP PERTAMA

i. Pergi ke kaunter cimb.. (akan ada pegawai stanby kat situ). Lepas tu, memohon untuk buka akaun cimb.Then, dia akan minta kad pengenalan untuk proses selanjutnya.Seterusya, ambil nombor giliran.


SKOP KEDUA

ii.Apabila no. giliran dipanggil,pergi ke kaunter untuk membuat pengesahan maklumat peribadi pemohon. Tandatangan pada borang (pegawai akan bantu part mane yang nak ditandatangan).Selanjutnya, pihak bank akan mengesahkan permohonan dan memberikan no. akaun bank .Setelah itu,pemohon dikehendaki menyimpan sebanyak RM250  kedalam akaun baru.

SKOP KETIGA

iii. Kemudian,pergi ke kaunter penerimaan kad ATM. Pemohon perlu menandatangani di belakang kad ATM tersebut.Setelah itu, pemohon akan diberikan no. pin sementara. Seterusnya , pemohon akn menuju ke mesin ATM untuk menukar no. pin sementara kepada no. pin peribadi.

SELESAI... :)Sekarangkan zaman IT, so untuk memudahkan urusan perbankan lebih senang kalau guna 'Internet Banking'.Senang jer cara-caranya. Follow this steps .......

CARA-CARA MEMBUAT 'INTERNET BANKING'

SKOP PERTAMA

i. Mula-mula sekali pergi ke  mesin ATM ,then follow this steps:
klik ( lain-lain  >>>>  CIMB Cliks    >>>>  CIMB Cliks e-pin )
Kemudian , masukkan no. e-pin.(WARNING!!! Pastikan no. e-pin anda tidak sama dengan no.pin anda). Then, no. pin disahkan, masukkan no. telefon untuk penerimaan alamat laman sesawang dan memuat turun Perbankan Mudah Alih CIMB Cliks.

SKOP KEDUA

ii. Daftar Perbankan Mudah Alih CIMB Cliks untuk membuat akaun perbankan internet.Kemudian, isi maklumat anda pada ruang yang telah disediakan. Selepas itu, baca terma dan syarat Klik butang  'Submit'. Maklumat dihantar.


TAMAT SUDAH.. :)
No comments:

Post a Comment